?

Log in

No account? Create an account
Dec. 29th, 2009 @ 03:32 pm Неминуемата кончина на екзотичните архитектури
Дебиан от край време се слави с разнообразието от поддържани архитектури. Единствено NetBSD е по-напред в материала, но все пак там няма толкова много софтуер, да не говорим, че трябва да се компилира, което не е особено приятно при по-бавните машини. Да не говорим, че не е GNU и е значително по-трудно за поддръжка и ежедневна работа (това е субективно твърдение, разбира се).

Началото на края бе положено през 2006/2007 г., когато бе взето решението да се изхвърли m68k от предстоящото издание Etch (4.0). Това бе и първата изритана архитектура в историята на проекта; дотогава само са били добавяни. Заинтересуваните разработчици запретнаха ръкави и издадоха псевдо-стабилно "etch-m68k", като дори има и официална секция в архива. Известно време поддържаха темпото, като компилираха пакетите от sid наред с другите архитектури. Но отскоро нещата са много зле и аз лично не виждам как ще се оправят... Триумфалното завръщане на m68k най-вероятно ще се окаже непостижима мечта.

За предстоящото ново стабилно издание Squeeze злочестата съдба сполетя alpha -- тази интересна и революционна за времето си архитектура няма да бъде част от него. hppa също беше на косъм от изключване, като оцеляването й все още никак не е сигурно. За Squeeze+1 ще се разделим с още една традиционно корава архитектура -- sparc, която ще бъде заменена от sparc64 (поддържана само от UltraSparc нагоре). powerpc е също под заплаха в близкото бъдеще -- "Епъл" вече хич не ги е еня за нея, а от няколко години се произвеждат само машини powerpc64.

Тъжно е да гледаш как поддръжката за тези архитектури чезне година след година. Още по-тъжно е, когато притежаваш такива машини и искаш да продължиш (естествено, иска ли питане) да търкаляш GNU/Линукс на тях. Понеже имам 3 много сексапилни m68k, 2 powerpc, една архаична alpha и една пазарена но все още недоставена от Румъния дърта SparcStation, направих едно бързо и кратко проучване какви са опциите те да продължат да дишат със свободна операционна система. Равносметката е следната:


  • m68k: Не ми е известна нито една дистрибуция на GNU/Линукс, която да я поддържа към този момент. В OpenBSD порта mac68k (моите са такива, но едната е без MMU) е белязан като "stagnant", което е обезпокояващо. NetBSD я поддържа, и по принцип NetBSD е последната спирка. Аз лично бих предпочел OpenBSD заради политиката им спрямо несвободния софтуер.


  • alpha: Никога не е имало дистрибуция на GNU/Линукс за моята алфичка, понеже никога не е имало поддръжка за TurboChannel Bus в Линукс. OpenBSD и NetBSD я поддържат. Gentoo все още имат активен порт за alpha, но лично на мен не ми върши работа, както се подразбира.


  • sparc: Спасението е пак при OpenBSD/NetBSD. Изглежда Дебиан е последния мохикан сред дистрибуциите на GNU.


  • powerpc: Засега няма място за притеснение. Допускам (чиста спекулация), че Федора първи ще я изхвърлят, след това Дебиан, и най-накрая Gentoo. Баш накрая пак ще прибегнем до {Open,Net}BSD.Изводи? Това е естествена и закономерна смърт. Има много легитимни причини за изключване на архитектури от издание на Дебиан, така че дори и не си помислям да ги виня. Просто ми е мъчно да наблюдавам и изживявам тази смърт. А, да -- няма никакъв смисъл да се ползва FreeBSD -- поддържат много ограничен брой архитектури, всичките от които са налични и за GNU/Линукс, поне при Debian и Gentoo.
About this Entry
GNUstep