Явор Доганов (yavorescu) wrote,
Явор Доганов
yavorescu

Стив Джобс и Digital Restrictions Management

Кенеф на Епъл
През последните два дни много се изписа за отвореното писмо на Стив Джобс относно Цифровото управление на ограниченията (DRM). Чуха се одобрителни възгласи като "Way to go, Steve!", "Браво, Стив" и хвалби от всякакъв род от страна на знайни и незнайни лидери и хакери от общността на свободния софтуер.

В писмото си Стив Джобс изобщо не говори за етичната страна на въпроса и не прави заключението, че DRM е абсолютно неморална технология и практика. Изводите му са изключително на практическа и икономическа основа, с думи прости, че "няма смисъл от DRM, защото има умни хора, които да го заобикалят". Насажда у читателя внушението, че "Епъл" не са виновни за създаването на iTunes и рестриктивните технологии, с които е обвързан този портал (или магазин). Едва ли не иска да каже, че "Епъл" са били принудени да го направят и трябва да им се прости. Като виден участник в промиването на общественото самосъзнание използва обидни слова и пропагандни термини като "незаконна музика", "пиратство", "незаконно копиране" и нарича споделянето "кражба".

Може и статията да помогне в общата борба за категоричното отхвърляне на DRM, но да се пляска с ръчички на това писание е недопустимо.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments