?

Log in

No account? Create an account
Feb. 8th, 2007 @ 11:23 am Стив Джобс и Digital Restrictions Management
Кенеф на Епъл
През последните два дни много се изписа за отвореното писмо на Стив Джобс относно Цифровото управление на ограниченията (DRM). Чуха се одобрителни възгласи като "Way to go, Steve!", "Браво, Стив" и хвалби от всякакъв род от страна на знайни и незнайни лидери и хакери от общността на свободния софтуер.

В писмото си Стив Джобс изобщо не говори за етичната страна на въпроса и не прави заключението, че DRM е абсолютно неморална технология и практика. Изводите му са изключително на практическа и икономическа основа, с думи прости, че "няма смисъл от DRM, защото има умни хора, които да го заобикалят". Насажда у читателя внушението, че "Епъл" не са виновни за създаването на iTunes и рестриктивните технологии, с които е обвързан този портал (или магазин). Едва ли не иска да каже, че "Епъл" са били принудени да го направят и трябва да им се прости. Като виден участник в промиването на общественото самосъзнание използва обидни слова и пропагандни термини като "незаконна музика", "пиратство", "незаконно копиране" и нарича споделянето "кражба".

Може и статията да помогне в общата борба за категоричното отхвърляне на DRM, но да се пляска с ръчички на това писание е недопустимо.
About this Entry
GNUstep
From:ext_15443
Date:February 8th, 2007 11:01 am (UTC)
(Permanent Link)
Да, трябва да се пляска с ръчички, защото това е реална стъпка към промяна на положението. От морални позиции нищо не може да се постигне. Пък и тоталната отмяна на авторското право не е добра идея.
[User Picture Icon]
From:yavorescu
Date:February 9th, 2007 03:44 pm (UTC)
(Permanent Link)
Фактическото премахване на DRM без отричането му като неетична практика заплашва същите проблеми да се върнат утре в други одежди. Може тогава да не ги разпознаем.

От морални позиции се постига много (напр. операционната система GNU, поне основните компоненти) и това е единствения правилнен път за развитието на едно общество.

"Тоталната отмяна на авторското право" е въпрос, който няма връзка с темата. Елиминаренто на DRM няма да премахне авторското право.
From:(Anonymous)
Date:February 9th, 2007 01:57 pm (UTC)

Re

(Permanent Link)
Ура
Яворе къде се изгуби? Толкова време те нямаше.
Сега по статията
единственото което може да се каже, че явно ще очакваме нови DRM, които са незаобиколими....


------------------------------------------------------------------------

kill_u
From:(Anonymous)
Date:April 6th, 2008 12:23 am (UTC)

What i can find on this forum ? I new here

(Permanent Link)
HELLO ALL. LOOK FREE SEX VIDEOS:
http://sexvideos.createblog.com/blog/entry.php?id=9173
From:(Anonymous)
Date:May 1st, 2009 06:34 pm (UTC)

Ugrently need your help!

(Permanent Link)
Well... I want to download software pack XRumer 5.0 Palladium free. Any url?
I'm so need this magic program! It's can break captchas automatically! Activate accounts via email automatically too! Absolutely great software! Help me!
And did you hear news - price for XRumer 5.0 Palladium will grow up to $540 after 15 may 2009... And XRumer 2.9 and 3.0 - too old versions, it's cant break modern catpchas and cant break modern anti-bot protections. But XRumer 5.0 Palladium CAN!!!!
So help me for download this great program for free! Thanks!