?

Log in

No account? Create an account
Sep. 5th, 2006 @ 06:23 pm Лицемерието в Дебиан
Current Mood: frustratedfrustrated
About this Entry
Debian
[User Picture Icon]
From:yavorescu
Date:September 5th, 2006 08:08 pm (UTC)

А сега накъде ли? Как накъде -- към GNU!

(Permanent Link)
Проект като Дебиан е предварително обречен на неуспех, понеже "дебианската демокрация" е основана на мнозинството. Колкото повече разработчици под флага на "отворения код" навлизат в редиците, толкова повече ще бледнеят истинските цели. Ще се превърне в една технократична общност, в една прекрасна платформа от техническа, но не и от етична гледна точка. Дори и хора като Брандън, които са абсолютно малцинство, не могат да съзрат същината на проблема.

А сега накъде? Проектът Утуто е истински отдаден на свободния софтуер, макар че нямат техническите и човешките ресурси да изчистят изцапаното ядро Линукс, например. И дистрибуция ала Дженту не е решение, разбира се.

Това е фундаментален проблем в Свободния свят -- липсата на воля да се отстоява свободата. Затова от известно време насам в проекта GNU се подготвя почвата за една истински етична дистрибуция. Много вода ще изтече дотогава, но си струва. За повече информация виж предварителния проект https://savannah.gnu.org/projects/packaging/.
From:ext_5496
Date:September 6th, 2006 07:19 pm (UTC)

Re: А сега накъде ли? Как накъде -- към GNU!

(Permanent Link)
Да, знам и за двата проекта. В интерес на истината - повече съм чувал да се шуми напоследък около Утуто.
Но все пак мисълта ми беше за целия този ресурс - всичките усилия, мечти, време и труд. С една дума, за ентусиазма, с който се е градяла структурата. Аз се убеждавам, че нещо е сбъркано, но се чудех не къде да отида, а по-скоро как и дали нещата може да се оправят. Поне малко и дори с усилия. То всяка промяна е такава.
Та се чудех днес дали не е решение да пречупя нещо в себе си и да стана разработчик на Дебиан. Няма да е голямо "пречупеното - по-голямо ще е ако/когато проектът фактически се провали.
Чудех се и дали и други хора няма да решат така. Защото, както казваш - проблемът е дошъл с мнозинството. При добро развитие на нещата може и да се разреши от ново мнозинство. Да се разреши принципно - като се поправи принципът.

Но пък това е трудна и досадна работа... определено...
[User Picture Icon]
From:yavorescu
Date:September 6th, 2006 07:52 pm (UTC)

Re: А сега накъде ли? Как накъде -- към GNU!

(Permanent Link)
Не бъркай ентусиазма с това, за което говорим. Ентусиазъм в Дебиан колкото щеш, и непрекъснато се увеличава. Обикновено оъпънсорснатите люде са много ентусиазирани. Дебиан ще се провали, и вече се е провалил като проект, който трябва да отстоява свободата. Техническите аспекти са съвсем друго нещо и там ще се върви напред, няма съмнение. Но това не ме топли.

Проблемите в Дебиан са абсолютно аналогични на проблемите на една друга организация, в която заедно с теб членувахме. ССС предпочете един "празник на софтуерната свобода" да бъде успешен, отколкото да отстоява идеалите, заложени при учредяването.